Ziua Europeană a Avocaților

Stimați avocați,

Tema propusă de către Consiliul Barourilor și Societăților de Drept (CCBE) pentru statele membre
#NuExistaJustitieFaraAvocatiIndependenti
#ZiuaEuropeanaaAvocatilor2021 #NoJusticeWithoutInpedendentLawyers #CCBE

Context: eveniment la nivel european

CCBE, cel mai puternic organism profesional la nivel european, vocea a peste un milion de avocați, propune anul acesta statelor membre o dezbatere cu tema “Nu există justiție fără avocați independenți”.

Cele mai grave probleme din justiție, resimțite ca un șoc al ultimilor ani de amenințări, intimidări și arestări ale avocaților – și ale magistraților deopotrivă – se suprapun peste impactul generat de pandemie, ceea ce rezultă într-o serie de tendințe periculoase pentru drepturile cetățenilor.

CCBE trage un semnal de alarmă și insistă că independența avocaților și a barourilor este legată necondiționat de independența celorlalți actori ai sistemului judiciar, iar avocații au un rol esențial în prevenirea abuzului de putere. Acesta este și motivul principal pentru care CCBE a solicitat Comisiei Europene o nouă definiție a statului de drept, care să includă în mod explicit avocații.

Flash Info CCBE:
Consiliul Barourilor Europene (CCBE) reprezintă barourile şi societățile de drept din 45 de țări. Este recunoscută drept vocea a peste 1 milion de avocați la nivel european și reprezintă barourile și societățile de drept în fața instituțiilor europene și internaționale.

Uniunea Națională a Barourilor din România este membru CCBE.

În România: conferință organizată de UNBR și Baroul București în 22 octombrie 2021
Evenimente similare se organizează la nivelul barourilor din țară. În Cluj-Napoca va avea loc în 29 octombrie 2021 la ora 13,30.

Baroul Cluj și Centrul teritorial Cluj al INPPA, în parteneriat cu Asociația Young Lawyers Cluj, organizează vineri, 29 octombrie 2021, o conferință dedicată Zilei Europene a Avocaților, începând cu ora 13,30. Speakerii și cei interesați vor participa on-line, prin platforma Zoom.

Temele propuse

av.dr.Ioana Moga – Considerații asupra independenței avocaților din perspectiva jurisprudenței CEDO

av.drd.Bianca Racolța – Garanțiile prevăzute de lege pentru asigurarea independenței avocatului

av.dr.Dominic Gidro – Independența avocatului versus libertatea exercitării profesiei

Doritorii participanți se pot înscrie pe adresa de mail office@inppa-cluj.ro până joi, 28 octombrie 2021 ora 16,00.

Premergător întâlnirii se va primi pe mail un link pentru conectarea pe platforma Zoom.