Scurt istoric BAROUL CLUJ
Scurt istoric al Baroului Cluj
Autor: av. Mirel IONESCU
Înainte de a se constitui în barou, avocaţii din Cluj au fost organizați în Societatea avocaţilor. Aceasta s-a implicat în discuţiile privind noua organizare a justiţiei şi asigurarea independenţei profesiei, exprimându-și punctul de vedere atât în ceea ce privește noua organizare a profesiei de avocat cât și în ceea ce privește activitatea notarială sau cea a organizării instanțelor.
În secolul XVIII, perioadă profund revoluționară în întreaga Europă și evident și în Transilvania, avocații au fost promotorii ideilor progresiste ale vremurilor pe care le trăiau.
Amintim câțiva dintre avocații care s-au remarcat atât pe plan profesional cât și în activitatea politică. Florian Micaş, absolvent al Colegiului Catolic din Cluj şi apoi al Facultăţii de Drept din oraş, ulterior acesta devenind prefect; Alexandru Bohăţiel, absolvent al Colegiului Catolic din Cluj, s-a stabilit ca avocat în Cluj în 1840 şi a fost ales deputat pentru Dieta din Cluj în 1848.
Camera avocaţilor Cluj a fost înfiinţată în baza legii XXXIV/1874, modificată prin Legea XXVIII din 1887 având ca circumscripţie teritorială, circumscripţia Curţii de Apel.
(...)
O etapă nouă începe după evenimentele din decembrie 1989, când membrii Baroului Cluj alături de ceilalţi avocaţi din ţară hotărăsc ieşirea de sub tutela Ministerului Justiţiei, revenirea la formele tradiţionale de exercitare a profesiei prin înfiinţarea Baroului. În aceste condiții la data de 28 Februarie 1990 a fost dat publicității decretul lege 90/90, publicat în Monitorul Oficial nr. 32 din 1 martie 1990, cu data de intrare în vigoare 01.03.1990.
(...)
Pentru conținutul integral al istoricului baroului, vă invităm să accesați materialul anexat: Text integral