Info public O zi fără avocați – Ziua în care justiția nu există

Campania „O zi fără avocați – Ziua în care justiția nu există”

 

Această campanie se desfășoară la nivel național și are ca scop aducerea în atenția publică a problemelor cu care se confruntă avocații în exercitarea profesiei, în vederea creării premiselor unui dialog instituțional real cu toți factorii responsabili, pentru identificarea urgentă a soluțiilor posibile și implementarea acestora.

Debutul campaniei va fi ziua de 04.10.2023, zi în care la nivel național va fi sistată activitatea de asistare/reprezentare în fața instanțelor, cu excepția cauzelor cu caracter urgent mai jos enumerate:

A. CAUZE PENALE

  1. cereri de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cu excepția celor care au ca obiect contestația privind durata procesului;
  2. dosarele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive, în cauză;
  3. cauzele care au obiect măsuri preventive, măsuri asigurătorii, și măsuri de siguranță,  precum și contestațiile la executare care privesc aceste măsuri.

B. CAUZE NON-PENALE

  1. Procedura ordonanţei preşedinţiale;
  2. Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor dar numai cele care au caracter urgent;
  3. Măsuri asigurătorii şi provizorii;
  4. Suspendarea executării silite (inclusiv suspendarea provizorie);
  5. Ordinele de protecție.

În data de 4.10.2023, desemnarea avocaților din Registrul de Asistență Juridică se va face strict în cauzele mai sus menționate (acolo unde există o astfel de cerere).

În aceeași zi Consiliul Baroului Cluj va organiza următoarele evenimente:

  • O masă rotundă la care vor fi invitați să participe președinții instanțelor din circumscripția județului Cluj precum și procurorii conducători ai parchetelor din județ, în vederea punerii în discuție a problemelor cu care se confruntă corpul profesional al avocaților în interacțiunea cu instanțele și parchetele, rezultatul discuțiilor urmând a fi adus la cunoștința membrilor Baroului Cluj.
  • O conferință de presă în cadrul căreia vom aduce la cunoștința publicului larg nemulțumirile corpului profesional al avocaților în legătură cu dificultățile și provocările cu care se confruntă profesia.

Următoarele etape ale campaniei se vor derula după programul stabilit la nivel național, cu informarea corespunzătoare a membrilor baroului.

Mai jos regăsiți documentele informative, astfel: