Info avocați MATERNITATE ȘI CREȘTERE COPIL

CONDIȚII GENERALE DE ACORDARE

__________

Atât indemnizația de maternitate cât și ajutorul pentru creșterea copilului se acordă de către Filiala Cluj a CAA.

Către Baroul Cluj se transmite cererea de suspendare din profesie, însoțită de o copie a certificatului de naștere al copilului.

Suspendarea din profesie va fi operată începând cu ziua următoare datei la care expiră cele 126 de zile de concediu de maternitate, sarcină și lăuzie sau după expirarea celor 42 de zile după nașterea copilului, perioadă pentru care se acordă concediu de sarcină și lăuzie.

În urma analizării și admiterii cererii de către Consiliul Baroului Cluj, se eliberează decizia de suspendare care urmează a fi depusă la ANAF și la Primărie, în completarea dosarului privind indemnizația de creștere a copilului. Mai multe informații aveți la linkul acesta.

Pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate și ajutorul pentru creșterea copilului, avocații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă un stagiu de cotizare în sistemul CAA de minim 12 luni anterior nașterii copilului
  • pe perioada acordării acestor drepturi nu realizează venituri din profesie (nu sunt considerate venituri din profesie realizate în perioada acordării veniturile din oficii, încasate în perioada acordării drepturilor pentru prestații efectuate anterior nașterii)
  • au achitate la zi obligațiile de plată la CAA (indiferent de perioada la care se referă)

Important: Asiguratul care nu-și achită contribuțiile obligatorii și cotele procentuale aferente drepturilor primite, la zi, indiferent pe ce perioadă, nu va putea beneficia de niciun fel de prestație de asigurări sociale.

CONDIȚII DE ACORDARE A INDEMNIZAȚIEI DE MATERNITATE

__________

Acte necesare

  • Cerere tip
  • Certificat medical
  • Certificat de naștere al copilului
  • Adeverință privind stagiul de cotizare
  • Adeverința privind veniturile realizate și contribuțiile achitate în ultimele 12 luni anterior producerii riscului
  • Certificat de atestare a obligațiilor contributive

Adeverințele necesare și certificatul de atestare a obligațiilor contributive se emit de Filiala Cluj a CAA ulterior înregistrării cererii pentru acordarea drepturilor și se completează la dosar.

Dovada perioadei de concediu de maternitate se face prin certificat medical eliberat potrivit reglementărilor în vigoare. În cazul concediului de maternitate, prin certificat medical se înțelege orice act medical doveditor în original, care este însoțit de copia conformă cu originalul a certificatului de naștere.

În situația în care certificatele medicale originale sunt necesare pentru obținerea unor drepturi din alte sisteme de asigurări, asiguratul poate face dovada fie cu copie legalizată, fie cu o copie conformă cu originalul, cu atestare de către filială.

Termen de solicitare

Cererea pentru acordarea indemnizației de maternitate, împreună cu documentele doveditoare, poate fi depusă în termen de 6 luni, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să o solicite.

Durata acordării

Indemnizaţia de maternitate se acordă pe perioada concediului de sarcină şi a concediului de lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice.

Indemnizaţia de maternitate se poate acorda integral sau fracţionat, în funcţie de numărul de zile calendaristice efectuate cu titlu de concediu legal de maternitate, în urma recomandării medicului şi a opţiunii persoanei beneficiare. Sistemul C.A.A. recunoaște concediul pentru sarcină ce se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere și concediul pentru lăuzie ce se acordă pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, cu respectarea prevederilor legislației incidente.

În cazul în care copilul se naşte mort sau moare în perioada acordării indemnizaţiei de maternitate, aceasta se acordă pentru întreaga perioadă.

Cuantumul indemnizației de maternitate

Indemnizația de maternitate se stabilește în funcție de contribuția plătită de asigurat în perioada pentru care constituie baza de calcul, în cuantumul și în limitele stabilite prin hotărârea Consiliului UNBR, astfel:

  • Baza de calcul o constituie suma veniturilor brute aferente contribuțiilor lunare efectiv plătite în ultimele 12 luni anterioare producerii riscului, împărțită la 12
  • Cuantumul indemnizației se stabilește prin aplicarea procentului de 90% asupra bazei de calcul
  • Cuantumul indemnizației nu poate fi mai mic de 40% și nici mai mare de 100% din valoarea venitului de referință lunar pe profesia de avocat

Începând cu 1 ianuarie 2021, venitul referință lunar stabilit prin Hotărârea nr. 113/2021 a Consiliului UNBR este de 2.840 lei.

În cazul în care perioada de acordare privește numai o fracțiune din lună, indemnizația se plătește proporțional cu numărul de zile lucrătoare de concediu de maternitate, raportat la numărul total de zile calendaristice din lună. Indemnizația se acordă și dacă asiguratul a realizat venituri din profesie din activități profesionale doar în situația în care acestea au fost desfășurate în afara perioadei de acordare a indemnizației de maternitate și venitul realizat din profesie cumulat cu indemnizația de sarcină și lăuzie nu depășește venitul de referință din profesie.

Condiții speciale

De indemnizația de maternitate beneficiază şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale la sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Dacă indemnizația de maternitate privește numai o fracțiune din luna respectivă, indemnizația se acordă și dacă asiguratul a realizat venituri din profesie din activități profesionale dacă acestea au fost desfășurate în afara perioadei de acordare a indemnizației de maternitate și venitul realizat din profesie cumulat cu indemnizația de sarcină și lăuzie nu depășește venitul de referință din profesie.

Aceste informații sunt disponibile și pe site-ul CAA - Filiala Cluj la linkul acesta.

CONDIȚII DE ACORDARE A AJUTORULUI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI

__________

Acte necesare

  • Cerere tip
  • Certificat de naștere al copilului
  • *Decizie de încadrare în grad de handicap (dacă este cazul)
  • Adeverință privind stagiul de cotizare
  • Adeverința privind veniturile realizate și contribuțiile achitate în ultimele 12 luni anterior producerii riscului
  • Certificat de atestare a obligațiilor contributive

Adeverințele necesare și certificatul de atestare a obligațiilor contributive se emit de Filiala Cluj a CAA ulterior înregistrării cererii pentru acordarea drepturilor și se completează la dosar.

Termen de solicitare

Cererea pentru acordarea ajutorului pentru creșterea copilului, împreună cu documentele doveditoare, poate fi depusă în termen de 6 luni, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să îl solicite.

Durata acordării

Ajutorul pentru creșterea copilului se acordă pe perioada pentru care beneficiarul a optat, dar până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv *3 ani în cazul copilului cu handicap și numai pe perioada pentru care beneficiarul a solicitat și obținut suspendarea din profesie.

Cuantumul ajutorului pentru creșterea copilului

Cuantumul ajutorului pentru creșterea copilului se stabilește prin hotărâre a Consiliului UNBR la propunerea Consiliului CAA.

În prezent, cuantumul ajutorului lunar pentru creșterea copilului este de 870 lei brut/lună (774 lei net/lună), în baza Hotărârii nr. 116/2021 a Consiliului UNBR.

În cazul în care perioada de acordare privește numai o fracțiune din lună ajutorul se plătește proporțional cu numărul de zile lucrătoare de concediu de creștere a copilului raportat la numărul total de zile calendaristice din lună.

Condiții speciale

Ajutorul pentru creșterea copilului se acordă părintelui biologic al copilului precum și persoanei care a adoptat copilul, căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență.

Acordarea ajutorului pentru creșterea copilului doar cu condiția ca beneficiarul să solicite și să obțină pe întreaga perioadă a acordării, suspendarea din profesie.

Dreptul la ajutor pentru creșterea copilului încetează anterior expirării perioadei pentru care s-a optat, anterior încetării suspendării din profesie ori anterior împlinirii de către copil a vârstei de 2 ani dacă beneficiarul prestează activități specifice profesiei de avocat. Sistarea se face prin decizia Consiliului filialei la sesizarea beneficiarului sau a oricărei alte persoane, după dovedirea împrejurării prin orice mijloc de probă admis și după ascultarea celui în cauză. Sistarea operează din prima zi a lunii în care s-au prestat activități specifice profesiei.

Aceste informații sunt disponibile și pe site-ul CAA - Filiala Cluj la linkul acesta.

Stimulentul de inserție este o indemnizație care se acordă doar de la bugetul de stat (în baza OUG 111/08.12.2010 cu modificările și completările ulterioare), nu este prevăzut în Legea 72/2016, nu se acordă în baza acesteia, deci cererea se depune la Primăria de domiciliu a solicitantului.

Text legal aplicabil:

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 111 din 8 decembrie 2010
privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

ART. 2  (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

ART. 7  (1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează:
  a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi;
  b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.

ART. 15  (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
  a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
  b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
  c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
  c^1) începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului pe venit de natura celor prevăzute la art. 3 alin. (1), dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată;
  d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c^1).