Informare UNPIR – octombrie 2023

Vineri, 6 octombrie 2023, la inițiativa Filialei Cluj, cu sprijinul Președintelui Vasile Godîncă-Herlea și a delegaților Filialei, la Congresul UNPIR, s-a găsit remediul pentru rezolvarea unei probleme practice privind onorariul curatorului desemnat de judecătorul sindic în acţiunile în anulare a actelor frauduloase sau acţiunile în răspundere a organelor de conducere pentru ajungerea societății în insolvență.

În concret, propunerea de modificare a Statutului UNPIR susținută de Filiala Cluj, aprobată de Congres, constă în admiterea la decontare din fondul de lichidare a onorariului curatorului actualizat de la maxim 1.000 lei la maxim 1.567 lei, fiind astfel corelat art. 121 alin. 2 lit. h) din Statutul UNPIR cu art. 2 alin. 1 pct. 2 lit. e) din Protocolul din 18.02.2019 încheiat între Ministerul Justitiei și UNBR.

Astfel, a fost preîntâmpinată suspendarea acțiunilor în anulare a actelor frauduloase sau acţiunilor în răspundere a organelor de conducere pentru ajungerea societății în insolvență, formulate de către practicianul în insolvenţă în exercitarea obligațiilor sale legale, pe motivul neavansării onorariului curatorului de către practicianul în insolvență.

Ulterior avansării onorariului curatorului, după închiderea procedurii, practicianul va avea cadrul legal pentru a-și recupera această sumă cu ocazia depunerii cererii de decontare din fondul de lichidare la Filială.

Rămânem în așteptarea publicării în Monitorul Oficial a modificărilor la Statutul UNPIR pentru a intra în vigoare.

Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România

FILIALA CLUJ