Comunicat de presă. Referitor la dezbaterea din spațiul public privind depunerea de către avocați a unei declarații de necolaborare cu serviciile de informații

Consiliul Baroului Cluj, în ședința din 10 septembrie 2019, a decis transmiterea următorului comunicat de presă:

Având în vedere dezbaterea din cadrul Comisiei Permanente a UNBR din data de 23 august 2019 referitor la solicitarea domnului avocat Corneliu Liviu Popescu ca avocații să dea anual o declarație pe proprie răspundere referitor la faptul că aceștia nu fac parte dintre persoanele care activează în domeniul securității naționale sau dintre cele denumite în limbajul uzual ca persoană acoperită/lucrător operativ, Consiliul Baroului Cluj dorește să facă următoarele precizări.

Prin Regulamentul de funcționare a Consiliului Baroului Cluj, adoptat la data de 13 septembrie 2018 prin hotărârea Consiliului nr. 121/2019, s-a stabilit, printre altele (art. 2.8), că: „La începutul fiecărui mandat, dar nu mai târziu de o lună de la prima ședință de Consiliu, fiecare membru al Consiliului va depune o declarație pe proprie răspundere ca cea reglementată de art. 47 alin. 2 din Statutul profesiei de avocat, prin care va arăta dacă a avut sau nu calitatea de lucrător al fostei Securități sau de colaborator al acesteia, precum și dacă a avut, are sau nu a avut și nici la momentul declarației nu are, calitatea de lucrător sau colaborator al Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe sau a oricărei alte structuri informative aflate sub controlul autorității de stat. Prezenta declarație trebuie dată și de membrii Consiliului care adoptă prezentul Regulament, ulterior intrării în vigoare a acestuia, în termen de cel mult o lună. Nedepunerea declarației constituie abatere disciplinară.”

Prin urmare, în aplicarea acestei dispoziții normative, membrii Consiliului Baroului Cluj au depus astfel de declarații încă din anul 2018, fiind astfel în acord cu recomandarea Comisiei Permanente a UNBR ca fiecare avocat să depună o astfel de declarație.

De asemenea, Consiliul Baroului Cluj arată că, în măsura în care oricare dintre avocații membri ai Baroului Cluj doresc să depună o astfel de declarație, o pot face prin intermediul secretariatului Baroului.

Consiliul Baroului Cluj

prin Decan

Flavia Ioana MAIER