Comunicat UNBR – Programul de educație și asistență juridică pentru îmbunatățirea accesului – JUST ACCES

Stimati membri ai Baroului Cluj,

Va comunicam anuntul UNBR privind Programul de educatie si asistenta juridica pentru îmbunatatirea accesului – JUST ACCES, cu rugamintea ca cei interesati de inscrierea in program sa depuna scrisorile de intentie la secretariatul Baroului Cluj pana cel mai tarziu la data de 17.07.2018, ora 10:00.

Toate detaliile ce ne-au fost transmise privind conditiile si derularea proiectului sunt atasate prezentei comunicari.

Cu consideratie,
Decan
Avocat Flavia Ioana MAIER

From: (UNBR)
Subject: UNBR – ref Program de educaţie şi asistenţă juridică pentru îmbunătăţirea accesului – JUST ACCESS, cofinantat de Uniunea Europeana

U.N.B.R.
Program de educaţie şi asistenţă juridică pentru îmbunătăţirea accesului – JUST ACCESS, cofinanțat de Uniunea Europeană

Către
Toate barourile
În atenția doamnei / domnului decan

Proiectul implementat de Uniunea Națională a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) în parteneriat cu Fundația Centrul de Resurse Juridice (CRJ), denumit ”Program de educatie şi asistenţă juridică pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la justiţie – JUST ACCESS” este finanțat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, axa prioritară 2 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, obiectivul specific 2.3: Asigurarea unei transparențe și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţirea accesului cetăţenilor la justiţie (în special pentru categoriile aparţinând grupurilor vulnerabile) prin informare-conştientizare în rândul cetăţenilor şi prin creşterea calităţii serviciilor furnizate de către autorităţile centrale și locale ca urmare a promovării formării continue a avocatilor și specialistilor din domeniul social și a inter-disciplinarităţii în abordarea cazurilor.
Obiectivele specifice ale proiectului:
• Obiectiv specific nr. 1: Creșterea accesului la justiţie al cetăţenilor prin derularea de campanii naţionale de informare și educaţie juridică în rândul a peste 6000 de tineri (elevi și studenti).
• Obiectiv specific nr. 2: Imbunătăţirea serviciilor și asistentei juridice oferite cetăţenilor prin formarea a cel puţin 210 de angajaţi DGASPC și SPAS la nivel naţional, în vederea alcătuirii de echipe multidisciplinare (avocați, jurişti, asistent social, psiholog) care să răspundă nevoilor cetăţenilor cu privire la accesul la justitie.
• Obiectiv specific nr. 3: Imbunatatirea serviciilor juridice puse la dispoziţia cetăţenilor, inclusiv a categoriilor vulnerabile prin crearea unor resurse de învăţare și formarea a aprox. 1400 de profesionişti din domeniul juridic (avocați și personal din cadrul administraţiei publice cu atribuţii în legătură cu activitatea sistemului judiciar) pentru implementarea Noilor Coduri fundamentale (penal, procedură penală, civil, rocedură civilă).
• Obiectiv specific nr. 4: Imbunătăţirea cadrului legislativ în vederea creşterii accesului la justiţie al categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile prin elaborarea de propuneri de modificare în vederea îmbunătăţirii asistenţei juridice și accesului la justiţie.

Proiectul contribuie la îndeplinirea rezultatului de program: ”Grad crescut de acces la justiţie al cetăţenilor prin derularea de campanii de informare/educaţie juridică și oferirea de servicii suport, inclusiv de asistenţă juridică, puse la dispoziţia cetăţenilor” prin următoarele rezultate așteptate, stabilite la nivel de proiect:
– Rezultat proiect 1: Realizarea unei campanii privind educaţia juridică în rândul tinerilor din 6 centre universitare (educaţie juridică pentru studenţii la asistenţă socială, sociologie, psihologie, poliţie, cu privire la drepturile cetăţenilor și accesul la justitie).
– Rezultat proiect 2: Imbunătăţirea serviciilor și a asistentei juridice oferite de DGASPC/SPAS şi avocați prin crearea de echipe multidisciplinare nonformale în beneficiul grupurilor vulnerabile (avocat, jurişti, asistent social, psiholog).
– Rezultat proiect 3: Crearea unor resurse de învăţare pentru profesionişti din domeniul juridic, cu precădere avocați din carul barourilor cu atribuţii în legătură cu funcţionarea Serviciilor de Asistenţă Juridică și personal din cadrul administraţiei publice cu atribuţii în legătură cu activitatea sistemului judiciar, în vederea îmbunătăţirii serviciilor acordate de acestia și creşterii accesului la justiţie al cetăţenilor ce aparţin categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile.
– Rezultat proiect 4: Îmbunătăţirea cadrului legislativ în vederea creşterii accesului la justiţie al categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile prin elaborarea de propuneri de modificare a manierei în care se acordă asistență juridică din oficiu şi pentru încurajarea efectivă a avocaturii pro bono în beneficiul categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile.

În vederea realizării obiectivelor propuse și atingerii rezultatelor stabilite, vă adresăm rugămintea ca până la data de 27 iulie a.c. să desemnați cel puțin 2 avocați formatori pentru sesiunile de formare care se vor desfășura în cadrul proiectului și pentru implicarea în activitățile din proiect.

Totodată vă adresăm rugămintea ca până la aceeași dată să ne comunicați numele responsabililor coordonatori ai serviciilor de asistență judiciară.

Comunicările vor fi efectuate pe adresa de email justa@unbr.ro și vor conține datele de contact (număr de telefon și adresă de email).

Av. dr. Gheorghe Florea

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

Informare UNBR ref proiect acces justitie JUST ACCESS

Precizari