Anunt Baroul Valcea - Conferinta interactiva

BAROUL VALCEA

Ref: Noi informatii privin CONFERINTA INTERACTIVA din 25.01.2014. Detalii teme, aspecte practice abordate in cadrul prelegerilor si dezbaterilor.

Stimati colegi,

Va invit sa participati la conferinta interactiva pe care o organizeaza Baroul Valcea, sambata 25.01.2014. Sala de conferinte din cadrul complexului Palat Olanesti ne va fi gazda pentru ultima data, avand in vedere ca a fost preluat de SRI.

Conferinta isi propune sa abordeze sistemul judiciar roman, legislatia civila si penala interna cat si jurisprudenta instantelor interne, toate abordate si dintr-o perspectiva CEDO.
Prin urmare ea va avea o abordare pragmatica, aspect stabilit prin discutii prealabile cu fiecare speaker in parte, astfel incat sa raspunda nevoilor dvs. de informare si cerintelor practicii.
Veti gasi in prezentarile invitatilor nostri, cat si in dezbaterile, la care va inviatm sa participati activ, multe solutii si idei pentru apararile de care aveti nevoie in activitatea practica.

Parte din temele si subpunctele acestora, ce vor fi abordate de invitatii nostri, le gasiti atasat precum si la adresa :
http://www.juridice.ro/wp-content/uploads/2014/01/UPDATE_detalli-teme-si-evenimente-adiacente_conferinta-25.01.2014.pdf
http://www.juridice.ro/302627/receptarea-cedo-in-dreptul-national.html

Va rog sa anuntati colegii interesati sa participe ca , pentru participantii membrii ai aceleiasi organizatii barou/ cabinet/societate de avocati) se aplica taxa de participare redusa la 150 lei.. In acest mod speram ca invitatia de participare sa poata fi onorata de cat mai multi dintre dvs. , fiecare participant putandu-si extinde sau perfectiona domeniile de practica pe baza informatiilor asimilate la aceasta conferinta.

Cateva dintre intrebarile care isi vor gasi raspunsul in cadrul acestei conferinte:

1.Vreti sa aflati cum trebuie redactata si motivata o plangere la CEDO ? Fata de rigorile de forma aplicabile plangerii, doriti sa aflati cum sa o redactati astfel incat sa aiba sanse de admisibilitate ? Vreti sa aflati noile reglementari ale Regulamentului CEDO aplicabile memoriului introductiv adresat Curtii Europene?
Dl.prof.univ.dr. Corneliu Birsan va va explica toate aceste detalii si va raspunde intrebarilor dvs., de aceasta data data doar in calitate de expert in aceasta materie, eliberat de rigorile statutului de judecator la CEDO avut anterior.

2. Anul acesta va fi reluata la CEDO procedura in cauza pilot Atanasiu c. Romaniei.
Vreti sa cunoasteti care ar putea fi abordareade catre Curtea Europeana a problemelor legate de proprietate din practica instantelor romane , in raport de legea 165/2013?
Ce efect ar avea hotararea finala in cauza pilot mai sus mentionata asupra proceselor in materia legilor fondului funciar si a celor intemeiate pe legea 10/2001?
Este conforma noua legislatie in aceasta materie cu cerintele Curtii Europene din hotararea-pilot? Consecinte. Aspecte practice.
Veti putea afla toate raspunsurile la intrebarile dvs. si ale clientilor dvs. , in raport de care sa va adaptati alegerea cailor de actiune, din abordarea acestei teme de catre prof. Birsan la conferinta de sambata.

3.Vreti sa aflati care sunt noile reglementari din Noul Cod de procedura penala in domeniul administrarii probelor, explicate de unul din membrii Comisiei de redactare a Codurilor in materie penala? Vreti sa aflati daca respecta aceste noi reglementari standardele europene in materia dreptului la un proces echitabil ?
Prelegerea si explicatiile d.lui dr.Mihail Udroiu va vor lamuri sub acest aspect. Calitatea sa de formator al INM va oferi o perspectiva egala cu cea a magistratilor din punctul de vedere al modului de pregatire al avocatilor si al asimilarii notiunilor noilor Coduri in materie penala.

4.Vreti sa aflati in ce masura contestația privind tergiversarea procesului și ansamblul noilor reglementări din Codul de procedură civilă sunt conforme standardului convențional impus de art. 13 din CEDO? Vreti sa aflati solutii practice ale asigurarii dreptului la un remediu efectiv pentru depășirea termenului rezonabil al procedurilor ?
D-na Beatrice Ramascanu va da raspunsuri la toate aceste probleme care framanta pe toti avocatii , confruntati cu realitatea practica in care notiunea "de indata" utilizata de NCPC in ceea ce priveste verificarea dosarului se transforma intr-un "termen administrativ" de luni de zile, stabilit printr-o hotarare a CSM , neconforma cu NCPC.

5.Vreti sa aflati ce jurisprudenta recenta a CEDO privind administrarea probelor testimoniale puteti invoca in procesele penale si care sunt prevederile noului Cod de procedura penala in materia probelor? Conf. univ.dr. Radu Chirita - un avocat practicant reputat , care este deopotriva unul din specialistii romani in materia CEDO, va da aceste raspunsuri.

6.Vreti sa primiti explicatii de la un avocat si profesor al Facultatii de Drept Bucuresti privind sanctiunile procedurale-penale aplicate prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului?
Dl.dr. Petru Ciobanu - cunoscut dvs. si de la alte conferinte - va fi alaturi de noi cu multe exemple din activitatea sa practica.

Ideea si bazele organizarii acestei conferinte, inclusiv data stabilita cu d-nul profesor Birsan, dateaza de acum 3 luni.
Am considerat ca este necesar sa ducem la bun sfarsit acest proiect, avand in vedere cele convenite cu cei care vor conferentia, precum si faptul ca nu mai aveam oportunitatea de a putea aduce in viitor pe unii dintre invitati, care au un program extrem de incarcat.

Cu totii vom pleca mai imbogatiti profesional de la o astfel de manifestare.

Va asteptam!
Salutari colegiale !

Monica Livescu
Decan Baroul ValceaInstitutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor
BAROUL VÂLCEA
in colaborare cu
BAROUL ARGES, BAROUL OLT

organizeaza conferința interactiva
RECEPTAREA CONVENTIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI IN DREPTUL NATIONAL
25 ianuarie 2014, Baile Olanesti, Palatul Baile Olanesti, orele 9-17
Cu participarea extraordinară
a domnului prof. univ. dr. Corneliu BÎRSAN

Vor susține prelegeri:
• D-nul Prof. univ. dr. Corneliu BÎRSAN – Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti, judecator CEDO in perioada 1998-decembrie 2013
Probleme privitoare la cererea introductiva in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului;
Posibila jurisprudenta a CEDO referitoare la efectele aplicarii Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România

• Dl. Judecator dr. Mihail UDROIU – în prezent consilier al procurorului șef al DIICOT, formator la Institutul Național al Magistraturii
Principiul loialitatii administrarii probelor. Standarde europene in materia dreptului la un proces echitabil si Noul Cod de procedura penala

• D-na Judecător dr. Beatrice RAMAȘCANU – judecător la Tribunalul București și formator la Institutul Național al Magistraturii, fost Agent guvernamental pentru CEDO
Durata nerezonabila a procedurilor civile. Remedii eficiente impuse de Conventia europeana a drepturilor omului
• Standardul convențional în materia Art. 6 – durata rezonabilă a procedurilor civile. Criterii.
• Dreptul la un remediu efectiv pentru depășirea termenului rezonabil – Art. 13 CEDO
• Jurisprudența recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului împotriva României în această materie. Incălcare sistematică a duratei rezonabile în procedurile judiciare din România.
• Obligațiile statului român în materie.
• Sunt contestația privind tergiversarea procesului și ansamblul noilor reglementări din Codul de procedură civilă conforme standardului convențional impus de art. 13 ? Aspecte practice.

• Dl. Conf. univ. dr. Radu CHIRIȚĂ – Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, formator INPPA și avocat in Baroul Cluj
Jurisprudenta recenta a CEDO privind administrarea probelor testimoniale in procesele penale
• Rolul probelor administrate in faza de urmarire penala.
• Readministrarea probelor in faza de judecata.
• Art. 327 C. proc. pen.
• Prevederile noului cod de procedura penala


• Dl. Lector univ. dr. Petruț CIOBANU – Facultatea de Drept a Universitatii din București, formator INPPA si avocat in Baroul Bucuresti
Sanctiunile procesual-penale aplicate prin prisma Conventiei Europene a Drepturilor Omului

Moderatori: Monica Livescu, decan al Baroului Valcea, formator INPPA; prof.univ.dr. Bianca Predescu, formator INPPA

Parteneri:
Editura Hamangiu, Juridice.ro, Societatea de Stiinte Juridice, Centrul de Studii si Cercetari Juridice.

Participantii vor primi gratuit din partea editurii Hamangiu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care include Conventia, Ghidul practic cu privire la criteriile de admisibilitate si Regulamentul Curtii, cu explicatii ).

Targ de carte juridica la preturi promotionale.
Se vor elibera certificate de participare cu atestarea numarului de 10 puncte de pregatire profesionala acordate de INPPA.

Taxa de participare : 150 lei pentru membri barourilor organizatoare si 200 de lei pentru ceilalti participanti.
In taxa este inclusa asigurarea unui coffee-break si a mesei de pranz .
Se poate achita in cont bancar Baroul Valcea : RO88 RNCB 0263 0289 2502 0005; BCR Rm.Vâlcea ; CIF: 12135516 sau la locul de desfasurare a conferintei, sub conditia inscrierii prealabile.
Detalii, inscrieri in limita a 300 locuri, la urmatoarele date de contact : Baroul Valcea : tel/fax: 0250-732.336 e-mail baroul.valcea.secretariat@gmail.com sau prin intermediul barourilor colaboratore.
Pentru rezervari de camere puteti lua legatura cu secretariatul Baroului Valcea.