Proiect PenalNet

Va comunicam alaturat adresa UNBR privind proiectul PenalNet

___________________________________________________________________________________

Stimati Decani,Conform Deciziei Comisiei Permanente nr. 124 a UNBR din data de 14-15 iulie 2010, Proiectul PenalNet a fost preluat in integralitate de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

PenalNet este o initiativa sustinuta si cofinantata de catre programul Criminal Justice 2007, initiativa a Directiei Generale de Justitie, Libertate si Securitate a Comisiei Europene.Ceilalti parteneri, alaturi de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, ai Proiectului Pilot PenalNet sunt:

Consiliul Barourilor Europene/CONSEIL DES BARREAUX EUROPEENS
Consiliul General al Avocatilor din Spania/CONSEJO GENERAL DE LA ABOGACIA ESPANOLA/CGAE;
Consiliul National al Barourilor din Franta/CONSEIL NATIONAL DES BARREAUX DE FRANCE/CNBF;
Consiliul National al Avocatilor din Italia/CONSIGLIO NAZIONALE FORENSE/CNF;
Baroul Ungar/MAGYAR ÜGYVEDY KAMARA;
Obiectivul tehnic al Proiectului PenalNet urmareste crearea unei baze de date a avocatilor specializati in drept penal - din tarile partenere ale Proiectului, care sa fie accesata cu usurinta si in conditii de maxima siguranta de catre membrii retelei PenalNet - cu ajutorul unui smart card si al certificatului digital, eliberate fiecarui avocat inscris in retea.Datorita unui sistem certificat bazat pe standarde europene aprobate de Consiliul Barourilor Europene si pe certificare digitala, PenalNet ofera siguranta ca un avocat este în contact cu un alt coleg certificat, iar acesta este singurul care are dreptul de a accesa datele primite. De asemenea, sistemul garanteaza faptul ca schimbul de informatii nu poate fi modificat sau interceptat.Prin folosirea retelei PenalNet, avocatii au posibilitatea sa ofere clienţilor solutii juridice prin utilizarea de mijloace de comunicare moderne pentru asigurarea deplină a confidentialitatii şi dezvoltarea unei retele profesionale cu scopul promovarii dreptului la aparare în practica transfrontaliera.Sistemul pune la dispozitie un registru de avocati europeni specialisti în drept penal inscrisi, ceea ce permite interactiune şi eficienta mai rapide si conduce la cresterea gradului de incredere în randurile profesionistilor si clientilor, protejand în acelasi timp drepturile acestora la intimitate, precum si secretul profesional.


Orice avocat de drept penal recunoscut in sistemul PenalNet va putea sa acceseze fisierele avocatilor din tarile partnere, dar si pe cele ale colegilor din propria tara, care au aderat la acest sistem, cu ajutorul propriului certificat digital si va putea sa comunice codificat cu orice coleg doreste, sa trimita si sa primeasca documente, in conditii de maxima siguranta.

Comunicare SIGURA, FLUENTA si EFICIENTA intre membrii retelei.

In acest scop, pentru a putea dezvolta la nivel national reteaua de avocati necesara proiectului, respectiv un numar de 300 de avocati, va rog respectuos sa depuneti toate eforturile posibile, astfel incat din fiecare Barou sa se inscrie in reteaua Penal Net un numar de minimum de 3-5 avocati.

Inscrierea este gratuita pentru primii 300 de avocati romani, specialisti in drept penal.

CRITERIILE DE SELECTIE a membrilor Barourilor pentru inscrierea in Proiectul pilot PenalNet, sunt:

vechime neintrerupta in profesie de minimum 5 ani;
buna cunoastere a limbii engleze (scris si vorbit );
conduita etica si morala ireprosabila (sa nu aiba sanctiuni);
cunostinte de operare PC, dotare tehnica (sa posede cel putin un calculator pe care trebuie instalat kit-ul pentru smart card; conexiune internet asigurata);
sa aiba experienta si sa posede solide cunostinte profesionale de drept penal;
inscrierea este deschisa si avocatilor care lucreaza in domeniul dreptului comercial si intra in cauze cu implicatii penale.
Pentru inscriere, avocatul va trimite pe adresele de e-mail care se vor regasi pe site-ul UNBR, urmatoarele documente:

- formularul de inscriere completat in limba engleza;

- o fotografie - format electronic - dimensiuni.jpg./acord pentru folosirea fotografiei de pe cardul de avocat;

- declaratia avocatului, redactata in limba romana, ca intruneste conditiile de selectie, enumerate mai sus (declaratia va fi semnata).

Primirea documentelor va fi confirmata expeditorului prin e-mail. Confirmarea inscrierii in Proiectul PenalNet va fi comunicata avocatilor tot prin e-mail. Avocatii inscrisi vor primi ulterior informatii referitoare la sesiunea de instruire pentru folosirea tehnologiei de conectare la reteaua PenalNet.

Pana la aceasta data, din cadrul Baroului Bucuresti avem un numar de 64 de avocati inscrisi.

Toate detaliile pentru inscriere se vor regasi pe sit-ul UNBR www.unbr.ro Sectiunea <<PenalNet>>, precum si pe site-ul http://www.penalnet.eu/Cu consideratie,

Flavia Teodosiu

Consilier UNBR